27 Ekim 2017 Cuma

Tarla Kredisi Başvurusu ve Destekleri

Tarla ve arazi kredileri konusunda internette doğru bilgilerin yer almadığını düşündüğümden dolayı bu konu üzerinden bir bilgilendirme yazısı oluşturmak istedim.

Bu yıl içerisinde devlet çiftçilik üzerine çok güzel desteklemeler hazırladı, genç çiftçi desteği ve kosgeb üzerinden sağlanan tarımsal destekler bunların en önemlileridir.



Çiftçiliğe sadece küçük ve büyükbaş hayvancılık olarak bakmak doğru değil, ülkemiz inanılmaz derece verimli toprak alanlarına sahiptir.

Bu toprakları değerlendirmek en birincil önceliğimiz olmak zorunda ! Dışarıdan gıda ürünü ithalatına son verebilmek ve mevcut potansiyel topraklarımızı değerlendirmek için bu konuda bir destek gerekiyor.

Sadece arazi desteği ile değil, ürün satışı konusunda yaptırımlar ile çalışan çiftçilerin ürünlerini daha kayda değer fiyatlardan tüketicilere sunmalarıda çok önemli.



Fındık, çay, domates gibi kaliteli üretim yaptığımız ürünlerde ciddi ekonomik problemler bulunuyor. Bu problemleri çözmeden çiftçilik üzerinde yapılan desteklemeler ne derece etkili olacak ?

Ülkemiz kendi gıda ihtiyacını kendisi karşılayabilecek potansiyele fazlasıyla sahip, sadece bu konuda sahiplenilmek ve değer görmek istiyorlar, bu da en doğal haklarıdır.

Tarla kredileri konusunda düşük faiz oranları ve esnek ödeme seçenekleri ile devlet destekli bir paket oluşturulmalıdır. Bu paket ödemesi hibe ile teşviklenebilir.

Bankalar büyük çiftçilik projelerine verdiği desteği, küçük çiftçi üzerine de uygulayarak ülke genelinde üretim oranlarını ciddi derecede arttırabiliriz.

Neredeyse her ürünün yetişebildiği, tüm imkanlara sahip topraklarımızı değersizleştirmeye devam mı edeceğiz ? Yoksa destek programlarını geniş kapsamlı değerlendirerek temel çözümler mi üreteceğiz ?

En üzücü olan taraf ise mevcut değerimizi kullanamamak ve dışa bağımlı olma durumumuzu sürekleştirme eğiliminde olmamızdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder